Son Haberler

10-11 AY bebeklerin gelişim özellikleri

- Tutunur kalkar, senden bir farkım yok, siz nasıl oturuyorsanız bende öyle otururum der. Özgürlük ister.
- Neden-sonuç ilişkisini öğrenir. Çeşme açılınca su akar, düğmeye basınca ışık yanar, kumandaya basılınca tv açılır gibi eylemleri göstererek öğrenmelerini pekiştir.
- İnce motor hareketlerinden tek parmak kullanır.
- Ağız hareketleri artar, cık cık ,şap şap diye ağızlarıyla sesler çıkarır.
- Saklanan objeleri yerinden çıkarabilir.
- Uyku günde 2 defa ve daha düzenli hale gelmiştir.

Yapılacaklar:

*Boşaltır, doldurur. Bir kutuya küçük toplar koy, boşaltsın doldursun.
*Koltuğun altına topu at getirsin.
*Al-ver, aç-kapat, at-tut, getir-götür öğret. 
*Uyku arkadaşı edindir.
*Beraber taklit yap ( güzel- çirkin vs )
*Kafiye, tekerleme ile konuş.
*Kapağını açabileceği nesneler ver.
*Kovaların içinden hayvanlar çıkan oyuncak al yada küçük kovalara nesneler sakla hangisinde olduğunu sor.
*Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, fön makinesi, süpürge...vs Bu aletleri ses çıkararak tanıtın.  Sonra hepsini teker teker sor.
-Bebek dergileri oku, eşyalarını eline ver, parka götür.
-2-3 adet eşyasının isimlerini sürekli tekrarla.

Alınacaklar:

*İlk arabam 
*Playskool yaramaz toplar 
*Fisher Price eğitici köpek
*Direksiyon
-Basınca dönen oyuncaklar

- 9 aydan sonra çocukları lezzetle tanıştırıyoruz. Çünkü tat duyguları olgunlaşıyor. Tuz iyotlu olduğundan ve büyüyen beynin iyot ihtiyacı olduğundan tuza başlanır ve yemek ocaktan inip soğuyunca bir tutam atılır. (Sıcakta iyot kaybolur) Tuz mutfağın en serin ve ışık almayan yerinde saklanır.
- Sabah kahvaltılarında çok az tahin eklenmiş pekmez karışımlarına ekmek batırılıp verilebilir.
- Katı-sıvı ayrımları gelişir. Bebek tek tek elle yemekten hoşlanır ama aynı gıdayı yarı sulu yarı sıvı bir yemeği çatalla ezip kaşıkla yedirildiğinde bebek yutamaz. Çünkü onların grisi yoktur. Kısacası pirinci tek tek elle kolayca yiyen bebek, pirinçli rondolanmış bir çorbayı yerken sorun çıkarabilir. Yani sıvılar sıvı, katılar katı olarak ve elle yedirilmelidir.
- Anne sütüne daha düşkünleşip ek gıdaları yemede sorun çıkarabilir. Gerçekte 9 aydan sonra anne sütünün besin değeri neredeyse yoktur ve anne sütü daha çok bağışıklık destekleyicisi olarak kullanılır. Bu nedenle özellikle gündüzleri anne sütünden çok ek gıda vermeye özen gösterilmelidir.
-Günde 3-4 öğün yemek isterler. Bazı bebekler 4 saatten erken yemek yemek istemezler. Bu nedenle sabahla öğlen arasındaki ara öğün kaldırılarak meyveler yoğurda eklenip verilebilir. Ya da yoğurt öğlen yemeğinin yanında verilip ikindi meyve verilebilir.
-Bebekler elle yedirilen yemekleri kaşıkla yedirilenden daha çok tercih ederler. Hatta kendileri de iki parmak kullanabildikleri için önlerine konulmuş parmaklarıyla kavrayabilecekleri gıdaları severek yerler. Bu nedenle akşam yemeklerinde sofraya oturup önlerine yassılanmış tavuk budu, balık ya da ızgara köfte konduğunda (kavrayabilecekleri kadar küçük parçalara ayrılmış) severek yerler.
-Kuzu eti, keçi ya da koyun peyniri serbesttir. Bebekler bamya, pırasa, yeşil soğan, enginar gibi sebzeleri tadabilirler. 2 günlük et hakları 1,5 ceviz büyüklüğüne ya da 1 tavuk buduna (baget) kadar çıkarılabilir. 1 günlük meyve hakları ise 3 porsiyona kadar çıkabilir.
-Pirinç pilavı tek tek tadımlık olarak yedirilirken, bol sebzeli pişirilmiş bulgur pilavı öğün şeklinde verilebilir.

Tavuk Budu ile Sebze Sote
1 tavuk budu, 1 domates, 1 diş sarımsak, 2-3 sap maydanoz, yarım patates, yarım havuç, 10-15 adet bezelye.

Sebzeler ve tavuk budu ayrı ayrı haşlanır. Elle ufalanır ve karıştırılır. Üzerine domates ve sarımsak rendelenip bir taşım pişirilir ve ezilir.

Kuzu Eti ile Sebze Sote
Tavuk budu ile aynı şekilde pişirilir ancak et rondolanarak kullanılır.

Köfte
1 dilim rondolanmış ekmek, biraz yumurta sarısı, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 arpacık soğanı, bir tutam kekik, 2-3 sap maydonoz, 1,5 ceviz içi iki kere çekilmiş kıyma.

Köfte malzemeleri yoğrulur. Bir tanesi direkt olarak teflon tavada yağ ilavesi yapılmaksızın kısık ateşte pişirilip akşam yemeğinde önüne konur.

Köfte pirinç ya da bulgur eklenerek de yoğurulabilir ve sebze ilavesiyle sulu köfte yemeği de yapılabilir ve öğlen yemeğinde yedirilir.

Balık
Balık alerjiktir. Dikkatli tüketilmeli. Büyük balıklar yedirilmeli. (Levrek, çupra..vb.) Balık tercihen beyaz etli deniz balıkları olmalıdır. Balık en az haftada bir gün ve 2 kibrit kutusu kadar yedirilebilir. Fırında zeytinyağı, limon, sarımsak ve domates sosuyla pişirilebilir. Pişirme sırasında yağlı kağıt kullanılabilir. Sosla pişirilmiş balık patates püresine konup yedirilebilir. Patates püresi haşlanmış patatese zeytinyağı, limon ve domates rendesi eklenerek hazırlanabilir. Balık aynı zamanda akşam bebeğin önüne ufalanarak da parmakla da yedirilebilir.

Sebze Soslu Makarna
Yarım patates, yarım havuç, yarım çarliston biber, 1 domates, 1 diş sarımsak, 1 kibrit kutusu peynir, 1 avuç makarna.

Önce sebzeler haşlanır. Haşlama sonrası suları süzülerek çıkarılır rendelenir. Sarımsak ve domates ilavesiyle bir taşım pişirilip iyice ezilir. Makarna sebze suyunda pişirildikten sonra üzerine sebze sosu eklenir. Bir kibrit kutusu peynir rendelenerek yedirilir.

Günlük düzen

Kahvaltı: Pekmezli pirinç unlu muhallebi içine 1 yumurta sarısı ve meyve suyu + yarım saat sonra anne sütü
Öğlen: Ekmek içi ufalanmış sebze çorbası
İkindi: Meyve+anne sütü
Akşam: Kıymalı yada etli yada tavuklu yemek
Yatmadan Önce: Gece Tahıllı Mama + anne sütü
Gece: 1 kere anne sütü

Ev Kazalarına Karşı:

*Sivri köşeler kapatılır.
*Cam ,seramik ,porselen ne kadar süs eşyası varsa kaldırılır.
*Kapılara stopper takılır.
*Prizler kapatılır.
*Sarkan kordon,kablolar kaldırılır.
*Sarkan örtü olmamalıdır.
*Nazar boncukları kullanılmamalıdır.
*Düğmeli kıyafetler giydirilmemeli,varsa da düğmeleri çok sıkılaştırılmalıdır.
*Boncuk,ilaç kaldırılmalıdır.
*Evde kuruyemiş yenmemelidir.
*Eve yağ çözücü ve lavabo açıcı alınmamalıdır.
*Ocağın ön iki gözünde sulu şey er pişirilmemelidir. (4 yıl boyunca)
*Bulaşık makinesine bıçaklar hep ters konulmalıdır..
*Deterjan,sprey ve böcek savarlar en üst raflara kaldırılmalıdır.
*Kapı-pencerelere mümkün oldukça kilitli olmalıdır.
*Klozet ve çöplere maksimum dikkat edilmeli. Mümkünse her zaman wc kapıcı kapalı durmalıdır.
*Kesici aletler her zaman ortadan kaldırılmalıdır.
*Pencereye dayalı mobilya bırakılmamalıdır.
*En alt çekmeceler ona uygun hazırlanmalı sadece diğer çekmecelere kilit konmalıdır. 
*Suyun yanında asla yanlız bırakılmamalı( 16 aya kadar) *Suyla aynı yerde (bir tencere suyla bile) yalnız bırakılmamalıdır.

Acil Durumlarda:

*Yanık olursa; İlk önce soğuk suya tut, ardından yara yeri genişse suya batırılmaz, tülbent ıslatılıp yara yerine konur. Üstüne silverdin yada hametan sürülür.

*Aspire ederse; Yüzüstü çevrilip ,dizüstüne alınır. Sırtına vurulur.

*Zehirlenmelerde; 114 Zehir danışma hattı aranır. Kesinlikle kusturulmaz. Eğer kusarsa yemek borusu tekrar aynı maddeye maruz kalacağı için riskli olur.


*Düşme durumlarında; Eğer düştüğü yer 1m den yüksekse, ayrıca yer fayans, beton yada taş ise hemen acile götür. Düştüğü yer boyu kadar olan mesafeyse ve yer halı yada parkeyse 24 saat izle. Uyut fakat 3-4 saatte bir uyanıp uyanmadığını kontrol et. Düştükten hemen sonra kusması normal, ilerleyen saatlerde kesik kesik kusması normal değil! Burnundan, kulağından su gelmemeli. İdrarı kırmızımsı olmamalı. Varsa doğru acil. Düştüğünde mutlaka kolunu, bacağını kontrol et. Kırık, çıkık çok görülür, geç farkedilir, ağrılı olmadığı için, anlaşılmaz. Ancak terslik olduğunu gözlemlenebilir.

DR.ALEV OĞUZ KUTLU NOTLARI




0 Yorum Yaz “10-11 AY bebeklerin gelişim özellikleri