Son Haberler

Yeni doğan - Bebek Alışverişi Listesi-2 ( HİJYEN VE BAKIM )

Yenidoğan bebek alışverişi listesinin devamı:



Alt açma örtüsü: En pratiği ve mantıklısı tek kullanımlık olarak marketlerde satılanlar. Öyle tek kullanımlık dediğime bakmayın. Kirlenmediği sürece defalarca kullanılabilir. Alışveriş merkezinde ihtiyacınız olduğunda ise, serdiğiniz yerin hijyeninden emin olamadıysanız, hop çöp kutusuna. Evde kullanmak içinse bir adet, piyasada hazır yastıklı satılan uygun fiyatlı bir model alınabilir, sonuçta kaka yapılacak. 


Bebek bezi: En dertli olduğum konu. Israil malı olduğu söylenen Prima' yı kullanmamak için kırk takla atıp, neredeyse tüm markaları denesem de, mecburen yine Prima' ya döndüm. Prima' nın üç çeşidi var. Özellikle yeni doğan için, Prima premium. Kokusuz, saf pamuklu. Eğer bebeğiniz prematüre doğmadıysa, bir adet 1 numara bez yeterli olur. Sonra hemen iki numaraya geçiliyor.


Islak mendil: Uni baby yeni doğan saf sulu ya da Baby&Me ıslak pamuk mendil yeni doğan. Unibaby' nin benim bildiğim iki çeşidi var. Yeni doğan olursa daha iyi. Başka bir alternatif olarak, vaktiniz bol ise, sadece su ile ıslatılmış, plaka şeklinde satılan pamuklarla silebilirsiniz tontik popoları. Çok fazla stok yapmayın, kurur. Keşke hep bundan kullanılabilse fakat çok pahalı.


Burun aspiratörü: Kesinlikle bebeğinizin ihtiyacı olmadan almanız gereken bir şey değil, hele de şu arkası pompalı olan modeller hiçbir işe yaramıyor. Kuruluk olduğunu hissederseniz, günde bir damla Giffrer veya Otribebe fizyolojik solüsyon kullanılabilir. Nezle gibi bir durum var ise en kesin çözüm bir ucu annede bir ucu bebeğin burnunda olan burun pompası. ( OTRİBEBE NAZAL ASPİRATÖR )


Reflü yastığı: Yaklaşık üç aya kadar bebekleri başı üstte kalacak şekilde açılı yatırmak gerekiyor, yedikleri ağzına gelmesin diye. Bu yüksekliği sağlamak için, beşiğin baş kısmını yastıklarla kaldırabilirsiniz. Ama sık çarşaf değiştiriyorsanız, bu durum her defasında biraz uğraştırıyor. Bebek hareketlenene kadar bu yastık işinizi kolaylaştırıyor, illa reflü olmasına gerek yok.

Yan yatış yastığı : Herhangi bir yastık iş görür, bende var ama kullanmadım.

Yıkama filesi: Çamaşır makinenizin sağlığı için bir adet edinin, zira tahliye borusuna sıkışmış bit kadar bir çorap tüm günü berbat edebilir.

Pişik kremi: Deneyimlediğim kadarıyla, eğer yaz bebeği değilse, iyi bir bez kullanırsanız ve temizliğe dikkat ederseniz bebekler kolay kolay pişik olmuyor. Normal düzende,  5-10 kerede bir pişik kremi sürebilirsiniz. Marka olarak Sudocrem, Bepanthene, Fitokrem veya Organicare tavsiyem olur. ( Organicare pişik kremi aynı zamanda günlük olarak da kullanılabiliyor ) Ya da bir seçenek olarak, iyice temizledikten sonra hakiki zeytin yağını bolca pişik olan bölgeye sürün ve bezle kapatın. Sonrasında silmenize gerek yok. 


Pişiğin bir sonraki aşaması mantardır. ( beyaz sivilceli bir görünüm ) Artık pişik kreminin bir etkisi olmaz, mutlaka doktora görünmeli ( biz iki kez gittik, ikisinde de Trosyd verdi )


Şampuan: Sadece saç şampuanı yeterli olacaktır. Zaten el kadar bebe, kirlenmeyecek çok fazla. Saçından vücuduna akan sabun, vücudu da temizler. Keseye göre: Erbaviva, Organicare veya hakiki zeytinyağlı sabun kullanılabilir. ( Ben sabun olarak İpek hanım çiftliğinden bebek sabunu kullandım )


Nemlendirici: İlk aylarda bebeğin vücudu, özellikle de ayak ve elleri çok fazla soyulur, bu da bebeğin huzursuz olmasına yol açar. Krem, losyon, balm veya yağ gibi çeşitler var.  Ben Bu işe şu açıdan bakıyorum. Başlangıçta iyi, parabensiz, parfümsüz, mümkünse organik bir marka alırsanız, hem içiniz rahat olur hem de daha sonra vücutta oluşabilecek rahatsızlıklar için önem almış olursunuz. Doktor masrafındansa, kreme ödeyin başta parayı:) 

Bu onuda daha önce yazdığım yazımı okumanızı tavsiye ederim

Bebek küveti:  En büyük boy ne ise, ondan almanızı tavsiye ederim, hangi marka olursa olsun. Evde tek iseniz ve yardım edecek kimse yok ise banyo bittikten sonra tek başınıza boşaltma işlemi kolay olsun diye, alttan boşaltma işlemi için aparatı olanı tercih edebilirsiniz.

Küvet filesi: Öyle pahalısına gerek yok, nereden denk gelirse. Yine bu amaçla kullanılan sünger meselesine gelince, ben tavsiye etmem. Hem pratik değil, hem de sağlıklı değil. Fileyi işiniz bitince makineye atıp yıkayabilirsiniz, ama sünger bakteri oluşturur.


Kova

Maşrapa

Lif: El örmesi, kolay köpüren, yumuşak 

Isıtıcı: Özellikle kışın, banyo yaparken ekstra ısıya ihtiyaç duyuluyor.

Sıcak su torbası: Kış bebeğiyse sürekli el altında olması gerekenlerden. Ayaklarının 10-15 cm uzağına havluya sarıp koyun, soğudukça değiştirin. Gaza da iyi gelir. Öyle ısıtıcılı yastıklara, yataklara falan gerek yok. 1, 5 lt lik pet şişe bile iş görür.

Havlu: Başlıklı, kare bir havlu yeterli olur. Panço gibi boyundan geçirmeli almayın, bebeği yormayın.

Saç fırçası: Eğer konak var ise düşünülmeli, yoksa gerek yok. Yumuşak telli bir fırça yeterli. Banyodan 15 dk önce saç derisine hakiki zeytinyağı sürersiniz, sonra yıkarsınız.

Tırnak makası: Bebek için olanlardan, herhangi marka

Bebek telsizi: Bu yazıyı okuduğunuza göre ilk bebeğiniz:) Ve uzun bir süre, hem sevgi yumaklığından hem de endişelerden dolayı yanından ayrılacağınızı sanmıyorum. Bu yüzden hiç gerek yok. Üstelik bazı kaynaklarda telsizin yaydığı dalgaların bebekler için zararlı olduğu yazılıyor. Ama merdivenli bir eviniz var ise, sık sık alt üst komşuya gidiyorsanız alınacaklar arasında. Kameralı modele gerek yok. Gık dese zaten gider bakarsınız. Weewell yeterli olur.

Emzirme yastığı: C şeklinde olanlardan alınabilir, ben kullanmadım ama rahat olduğunu söylüyorlar. Bana kalırsa atıl bir alışveriş. Neden derseniz, bebek mütemadiyen memede oluyor, nerde bulursanız orada emziriyorsunuz. Yastık arayacak vakit olmuyor, o anda elinizin altında yükseltecek ne varsa yeterli olur bence:)

Buhar makinesi: Kış bebeğiyse, burunda kuruluk hissederseniz alabilirsiniz. İkinci el de tercih edilebilir.

Ateş ölçer: Çocuğunuzun ateşi olduğunu el ile hissedersiniz. Çok yükselmeden de zaten hastaneye gideceksiniz. Dolayısıyla aşırı derecede hassas ölçen pahalı aletlere gerek yok. Eczanelerde, dijital göstergeli, normal bir termometre işinizi görür. Ama ben pimpirikliyim, ille de alacağım derseniz kesinlikle Braun.

Oda termometresi: O kadar düşünülecek şey olacak ki, bir de sıcaktı, yok soğuktu meselesine kafa yormayın. Edinin bir tane, kafanız rahat etsin. 22 derecede, yetişkin insanların giydiğinden bir kat daha fazla giyinmesi yeterli olacaktır.

Saat: Neden buraya yazma gereği duyduğumu yaşayınca anlayacaksınız. Bir de elinizin altında bir çalar saat bulunsun.

Gece lambası: Şimdiden edinin.

Deterjan: Bir çok marka var, Hacı şakir granüllü sakın almayın, suda erimiyor, üstelik parfümlü. Ben memnun kalmadım. Bir çok marka denedim. En memnun kaldıklarım: Dalan roxy matik (sabun tozu), Bingo parfümsüz antiallerjik, İpek hanımın çiftliğinden sabun tozu

İlk günler süt çok az gelecek, sezeryan bir doğumsa daha geç. Artık çoğu hemşire, siz ne derseniz deyin, bebeğe ilk günden itibaren mama takviyesi yapıyor, sarılık tehlikesinden dolayı. O sırada da sütünüz bollaşmış oluyor, çok takılmayın mama işine derim. Dolayısıyla hastaneye kendi tercih ettiğiniz mama ve biberonu götürürseniz iyi olur. Yoksa hastanede ne var ise onunla besliyorlar.

Mama: Hipp, tek geçerim.


Biberon:  Dr Browns geniş ağızlı mavi gaz aparatlı veya Calma. Prematüre ise daha başka bir biberon almak gerekebilir, deneyimlemedim. 


Emzirme örtüsü : Ben kullanmadım, duruma göre tülbent veya ince battaniyeyle işimi hallettim. Ama rahat ettiğini söyleyen çok kişi var. Alacaksanız kesinlikle üstten kontrol etmeyi kolaylaştıran çelik aparatlı model alın. Yoksa ikide bir açıp, kontrol etmek zorunda kalırsınız.

MYCEY EMZİRME ÖNLÜĞÜ

Allah esirgesin ama bazı sebeplerden dolayı emziremeyecekseniz veya hemen işe başlayacaksanız ( yani mama kullanımınız sürekli hale gelirse ) aşağıdaki maddeleri düşünmek zorunda kalacaksınız.

Biberon ve mama ısıtıcı: ( gece yarısı sıcaklık ayarlama derdi çıldırtabilir, edinin )

Termal gıda çantası veya matara( dışarıdaysanız, sıcak su içinde ısıtma dertlerinden kurtarır )

Süt saklama poşeti/ kabı

Göğüs pompası: Göğüs yarasıyla ilgili çok çeken, yatak yorgan tırmalayan biri olarak yine de diyebilirim ki en narin ve en çok süt arttıran sağım şekli bebeğinizin kendisidir. Pompa almayın. Pompa göğsünüzdeki sütün çok daha azını çekebilir. Aynı memeden bebeğiniz 100 cc çekebilirken, pompa 30 cc kadar çekebilir. Unutmayın ki emmek, sadece karın doyurmak değildir, mekanik yaklaşmayın. Kokunuzu aldıkça, siz de onu hissettikçe ona daha fazla süt göndereceksiniz. Ama işe başladıysanız, ilaç kullanıyorsanız, gece uykusuzluğa dayanamayıp babaya biberon görevi verecekseniz şart.


Gögüs kremi: Göğüslerin yara olmaması için doğumdan bir iki hafta önce zeytinyağı vs kullanılabilir. Piyasada bol miktarda Lanshinoh ismi geçiyor ama ben faydasını görmedim. Kokusu da sürümü de çok kötü. Yara olduysa doktora görünmelisiniz. Benim yara için kullandıklarımı merak edenler için bir yazı daha gelecek:)

Göğüs pedi: Çok sütünüz varsa ne ala. Gidin alın. Stok yapmaya gerek yok, ihtiyacınız olmayabilir. Marka önemsiz.

Emzik: Bebeklerin emme refleksi çok güçlüdür, türlü türlü sebepler için sürekli emmek isterler. Bu süreçte siz çok yorulursunuz.  Alıştırabiliyorsanız alıştırın. Ben iki oğluma da alıştıramadım. Marka veremeyeceğim. Bebekler bu konuda oldukça seçici. Kimi damaklı sever, kimi silikon. Deneyip göreceksiniz.

Bir önceki liste için --->


1- YENI DOĞAN - BEBEK ALIŞVERIŞI LISTESI ( BÜYÜK EŞYA  )


2- Yeni doğan - Bebek Alışverişi Listesi ( HİJYEN VE BAKIM )




0 Yorum Yaz “Yeni doğan - Bebek Alışverişi Listesi-2 ( HİJYEN VE BAKIM )