Son Haberler

DOĞAL CİLT TEMİZLİĞİ



            Aman Ya Rabbim. Yemede yanında yat adeta değil mi? Biri meyve biri şeker şeklinde. Çok ta güzel görünüyorlar. Yoook arkadaş. Yemezleeeer!  


Ya bunlar? Bak ne de güzel, doğal görünüyorlar. Aktarlarda yüzümüze gülümsüyorlar. Kırmızı başlıklı kız hikayesini bilirsiniz. HADİ ŞİMDİ SİZİ BÜYÜKANNEYE GÖTÜREYİM.

CİLT TEMİZLİĞİ

Temizleme köpüğü, temizleme sütü, temizleme jeli, sabun... uzar gider. Eskiden köpük mü vardı, en iyisi sabundur diyerek çıktım yola. Parama da pek kıyamam, biraz da ondan. 

            Sabun denilen şey, şanslı iseniz zeytinyağı ( ya da aklınıza gelebilecek tüm kötü kalitesiz yağlar ) baz, (bu genelde kostik oluyor), su,tuz,kil denilen malzemeyle yapılıyor. Bunlar esas malzemeler. Onun haricinde paraben, parfüm E- ile başlayan bilimum maddeler, renklendiriciler, köpürtücüler... Liste uzar gider. Kostik( bildiğimiz lavabo açıcı malzeme) ile ilgili iki görüş var. Kısaca:
1.görüş: Kostiksiz sabun olmaz, arap sabunu kıvamında öteye geçemez, efsaneye inanmayın. 
2.görüş: Bal gibi de olur, kül suyu ile yapıyoruz, kıvam için uzun süre dinlendiriyoruz 

Ben iki tarafı da haksız bulduğumu söyleyemeyeceğim. Başlangıçta kostikli ya da kostiksiz ayırımı yapmadım. Bu linklerde yer verdiğim sabunlar, yorumlara göre bulabildiğim en doğal sabunlardı, çoğu kendilerine yolladığım maile karşılık verdi. Genelde adını daha önce duymadığım firmalara mail attım. İpek hanım, Nerolinn, Akita gibi zaten güvendiğim markaları çapraz sorguya almadım. Gelin firmalara gönderdiğim maillerin cevaplarına bakalım:

Doğal sabun olduktan sonra ister sıcak, ister soğuk olsun bütün sabunlar oldukça sağlıklıdır. Ancak her iyi yöntemin de kendine göre artı yönleri var. Sıcak yöntemle yapılan sabunlar hemen kullanıma hazır olur, bu en büyük artısıdır. Soğuk yapılan sabunlar ise belli bir kuruma süresine ihtiyaç duyar, ben sabunlarımı en az 4 hafta dinlendiriyorum. Soğuk yöntemin en büyük artısı ise yağlar, özellikle de zeytinyağı, yüksek sıcaklıklarda bir takım özelliklerini ve vitamin değerini tamamen olmasa da büyük oranda kaybeder. Ayrıca sabunlaşma sürecinde ortaya çıkan doğal gliserin kaynatma esnasından akıp giderken soğuk yöntemde tamamıyla muhafaza olarak sabunun içinde kalır. Böylece hem cilde hem de saçlara daha nazik bir sabun elde edilmiş olur.  
Mustafa Emre Gügen
MEG Doğal Sabun

                                **************************************************

Kül suyu ile bir sabun oluşturmak hakkında,  internette ya da kulaktan dolma bilgilerde söz edilse de bu bilimsel olarak mümkün değildir, yapıldığının söylenmesi ise  ticari bir yanıltmadır. Sabun yapımında yağ ve bir baz kullanılır, bu da kostik değil Sodyum Hidroksit çözeltisidir. Bizim kullandığımız ise yurt dışından gelir ve &100 saflıktadır. Önemli olan ölçülerin bilimsel olarak formüle edilmesidir, böylece cilde zarar verecek bir etki olmaz. Üstelik küçük bir kimya bilgisi olarak şunu verebilirim; Reaksiyona bir yağ ve bir baz girer ve ortaya sabun denilen bir tuz çeşidi çıkar. Sabuna konulan yağ nasıl işlem sonrası yağ olarak kalmıyorsa, Sodyum Hidroksit de eğer doğru ölçülerde kullanıldıysa Sodyum Hidroksit olarak kalmaz. O artık yeni bir üründür.

Biz yağ olarak sadece zeytinyağı kullanıyoruz, palm, ayçiçek ya da hayvansal yağlar kullanmıyoruz, ki sabunlarımızın özelliği bu. Örneğin lavanta sabunu için, zeytinyağı ve lavanta yağı kullanılır. Lavanta, biberiye, haşhaş yağı gibi yağları da yurtdışından getirtiyoruz, bunun nedeni de orada alkolle seyreltilmemiş haliyle bulabiliyor olmamız. 
Fulden DİZBAY
Diolivos sabun

                                  ***************************************************
 Sabunlarımızda sabunlaşma sağlayabilmek için ihmal edilebilir oranda  kostik kullanılıyor. Ekteki raporda sabun analizlerimizi görebilirsiniz. Toptan fiyat verebilmemiz için, miktara  ve yurt içi veya yurtdışı pazarlara yönelik biraz daha ayrıntılı bilgi vermenizi rica ederiz.
Haluk Yurtkuran
Adatepe zeytinyağları
                                  ***************************************************
Şenköylüler e yolladığım mailden henüz bir dönüş olmadı.
                                  ***************************************************

Kendi kararınızı vermeden önce bu link ve yazıya da bir göz atın derim.
1.görüş

http://www.kostik.gen.tr/kostik-uretimi.asp
http://sabunagaci.com/2012/04/17/kostiksiz-sabun-olur-mu/

2.görüş

"Doğal yöntemler ile sabun yapmak için dört şeye ihtiyacınız var: Kaliteli bir zeytinyağı, meşe odununun külü, kil ve kaya tuzu. 

Kalaylanmış bakır kazanlarda kaynatılan zeytin yağına ayrı bir yerde kaynatılmış ve dinlendirilmiş kül ve kil suyu karışımı ilave edilir. Sabunlaşma görüldükten sonra kıvamının iyice yoğunlaşması beklenir ve içine kaya tuzu atılır. Kazanın üzerine çıkan sabunlar alınarak tavalara dökülür. Yaklaşık bir ay kadar kurutulduktan sonra kesilir. Kesilmiş sabunları serin ve ışık görmeyen bir yerde üç - dört ay daha kurutursunuz. Sonunda şekli bir şeye benzemeyen, birinin gramı diğerini tutmayan sabunlarınız olur. Pınar Kaftancıoğlu

                                    *******************************************

Bulabildiğim kadarı ile kostiksiz sabun imalatı çok çok az yer var. Kimse artık uğraşmak istemiyor çünkü işin kolayı var. Köylü bile, 10 sabun yapsa, işin kolayına kaçıyor, dayıyor kostiği. Fabrikalar hangi kalitede kostik katıyor, hangi şartlarda hangi E-... bilmem ne malzemelerini kompozisyon haline getiriyorlar, onu hayal gücünüze bırakıyorum. Bazısı da yurtdışından cilt ile en az tahrişi sağlayan özel bir kostik getirdiğini iddaa ediyor, ne kadar güvenilir bilinmez. Daha doğal olduğuna karar verdiğim kostiksiz sabuna yöneldim ben de.

*İpek hanımın çiftliği 6tl - 100-120 gr arası-+8,5 tl kargo
*Şenköylüler- fiyatı bilmiyorum, mailin cevabını bekliyorum hala
*Akita - gül sabunu,100 gr 10 tl ( yurt dışında çok bilenen bir markaymış, Türk markası ama Türkiye de bilinmiyor, zaten kaliteleri ne varsa yurt dışına satıyoruz biz! ya neyse o ayrı konu)
*Nerolinn 110 gr 12 tl+kargo
                                                 Bu şekilde geldiler. Kokuları çok doğal

Kerem için gıda siparişi verecektim, fırsat bu fırsat, İpek Hanımın Çiftliği’nden dan aldım sabunumu, cildim sivilceye yatkın olduğundan lavantalı ve Pınar Hanım’ın tavsiyesiyle bal bademli aldım. Kerem için daha önce sabun almıştım kendisinden ama kendim hiç kullanmamıştım. Fabrikasyon olmadığından, doğası gereği içerisinde bulunan gliserinleri sabun içerisinde kalıyor ( diğer sabunların içerisindeki gliserinleri süzüp ayrıca satıyorlar), dolayısıyla sabun gliserinle birlikte krem ve besleme görevi de görüyor. Çok çok memnunum iki sabundan da. Ne kurutma ne başka bir yan etki…Bilakis krem sürmüş gibi pamuk:) Ama sizin içerisindeki bir maddeye alerjiniz olabilir ya da farklı bir cilt tipiniz vardır, dokunabilir, onu bilemem. Bitince Akita’dan alacağım deneme amaçlı.

Ben ne mi okudum? Hayır yanlış, kimya mühendisi değilim, mimarım. Master yapma zamanım gelmiş sanırım!



Etiketler


0 Yorum Yaz “DOĞAL CİLT TEMİZLİĞİ