Son Haberler

Tatia, nerde kaldın? – Ev toplama bölümü

Bu yazı dizisi yaş araları çok fazla olmayan, en az iki çocuklu ailelerin günlük yaşantısına örnektir. Henüz hiç çocuğu olmayanlar için  korkutucu ve  tiksindirici, sadece tek çocuklular için kınanan, ayıplanan durumlar içerebilir.  Gezici aile planlaması ünitesi şeklinde dolaştığımız bugünlerde, darısı başınıza dileklerimle!



Öncelikle kendinizi artık evin bu yeni durumuna alıştırın. Evlendiğinizde şık dursun diye aldığınız , üzerine bir damla bir şey dökülse hemen arkasından acil yardım ekibi gibi koşup temizlediğiniz açık renkli halılara, oturma gruplarına lanet etmeyi bırakın. Lanet bir işe yaramayacağı gibi sizi de depresyona sokar. Etrafa bakıp bakıp nereden başlayacağınızı düşünüp zaman kaybedeceğinize, bir an önce küçük veledi yere yatırın veya oturtun. Büyük olanı da oyun oynama bahanesiyle evin içerisinde nereye gitseniz götüreceğiniz şekilde yanınıza alın, maksat ikisini yalnız bırakmamak. Ve şu önemli kuralı unutmayın: Misafir gelmediği zamanlarda evi toplamayın! 

Dağınıklarla işe başlıyoruz, zira en çok zaman alacak kısım bu. Çöp yoluna doğru giderken gözünüze çarpan bezleri kucağınıza teker teker toplayıp çöpe atın. Şimdiye kadar attıysanız alnınızdan öpülecek kadınsınız vesselam. Ama yine de beşiğin altında, kanepe köşesinde, kuytularda saklambaç oynarken uyuyakalmış ve sonradan çıkacak bezler için bez poşetini biraz daha bekletmekte fayda var. Oluşan koku, tahammül sınırlarınızı zorluyorsa şimdiden dışarı çıkarabilirsiniz. Büyük olanı, küçüğe zarar vermemesi için sürekli gözetim altında tutmayı unutmayın.

Etrafı toplamak komplike bir iştir, yabana atılacak kadar kolay bir iş değildir. Köşesi sivri olan oyuncakları kesinlikle misafirin gelmesini beklemeden ortadan kaldırın. Sakın kategorize etmeye falan çalışmayın. Puzzlenin parçalarının legonun parçalarıyla karışmış olmasının ne zararı var, aksine yaratıcılığı geliştirir. Sizin topladığınızı gördükçe, sanki topladığınız oyuncakları ilk defa görmüş gibi olan veletler biraz sinir bozucu olsa da, gelecek işlere odaklanın. Toplarken kaybettiğinizi düşündüğünüz şeylerle karşılaştıkça bir mutlu, büyük veledin  gözden kaybolmasıyla meraklı, küçüğün mızırdanmasıyla sinirli, asla bitmeyecek bu temizlik diye üzgün… vs gibi duygulara bürünebilir, psikolojinizde dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Çok normal, endişelenmeyin.

Banyodan sonra kurusun diye astığınız bornoz, sandalye üstünde kaldı. Çamaşırlar bir an önce kurusun dediniz, yarın kreş var külot lazım, bir tane çantaya koydunuz gerisi bıraktığınız yerde kaldı. Çamaşır kurutmalığında asacak yer kalmadı, büyük olan çarşaf vb. şeyleri kapı üstlerine astınız, ütülenmeyi bekliyor. Kalorifer peteklerinin üstü, askılık, ütü masası, kapı üstü gibi şu an hepsini sayamadığımız, evin her köşesine yayılan çamaşırları... Tanrım. Hemen şimdi esnek hareketlerle bir çırpıda toplayın. Üzerinde çıkarıldığı gibi yere bırakılmış olan çamaşırları da bir zahmet ayağınıza denk geldikçe toplayıverin. Altın kural olarak, topladığınız hiçbir şeyi, en son sadece kıyafet tepiştirmek için açtığınız dolaba öylece kaldırmayın. Hepsini bir anda katlayacağınız günler elbet gelecek, o zaman koyarsınız.

Sıra yatak toplama seansında. Gece bir uyku düzeniniz var ise şanslısınız. Herkesin yastığı olduğu yerde kalsın. Ama büyük velet, küçük ağladıkça yanınıza geliyorsa, küçük veleti beşikte sallamaktan canınız çıktığında yatağınıza alıyorsanız, birbirlerini uyandırmasınlar diye büyüğü beşiğe küçüğü büyüğün odasına koyuyorsanız…vs yastık ayırımını iyi yapın. Burada uyurken salyası akanlar ve akmayanların yastıklarını ayırmak, yüksek yastık alçak yastık sevenleri mutlu etmek önemlidir. Çarşaf konusu yıkanmayacak ise çok karmaşık değildir. Köşelerinden tutmak suretiyle çekiştirin ve düzeltin. Yorganın altında çorap, patik vs kaldı ise el yordamı ile toplayın. Hala üşenmeden kullanıyorsanız, sabrınızdan ötürü size koca bir bravo! Hadi maden, yatak örtüsünü de serin. Önemli bir nokta: yatak, süpürme işleminden önce mutlaka toplanmalıdır. Döküntüler asıl yerlerine giderken, döküntü istasyonu olarak kullanacaksınız.

Başlı başına bir yazıyı hakveden mutfağa girin. Önce, oturma odasında tv karşısında yedikten sonra masanın üzerine  öylece koyuverdiğiniz tepsiyi ve üzerindekileri kaldırın. Küçük velet ağlarken, .ıçınızdan terler akarak yaptığınız tüm mama malzemelerini, onların oluşturduğu pislikleri ve en sonunda artıklarını gereken yerlere kaldırın. Son istasyon olarak tezgah üstünü seçen çöpleri çöpe atın. Sıra bulaşıkları toplamakta. Tezgahın üzerindekileri, ıslansın diye ne zamandır lavaboda bekleyen tencereleri bulaşık makinesine koymak için açtınız ama mideniz bulandı. Tamam dert değil, biraz bekletmişsiniz. İkinci çocuktan sonra kokuya duyarlılığınızın kalmadığını varsaysak ta, hala duyarlı olanlar için burun kapama işlemi eşliğinde kirli tabak, tencere, makineye giren girmeyen ne varsa atın. Kirli ya da temiz olduğundan şüphelendiklerinizi de atın, şüphe insanı kemirir. Onlar yıkana dursun, iki poşet yaptığınız halde yine de çöp poşetinden akan kurumuş kirli su lekelerini ıslak bir mendille hemencecik elden geçirin. Halıya ulaşma cesaretini kendinde bulmuş olan lekeler varsa onları da ıslak mendille halledin.

Nihayet az da olsa, halının üzerinde dolaşabilecek alanlar açıldı. Süpürgeyi çıkarın, bir önceki temizlikte suyunu temizlemeyip kaldırdıysanız, burnunuzu tıkayarak suyu dökün ve yenisini doldurun. Küçük veledi halının üstünden kaldırın, ilk etapta ağlamaması için sol böğrünüze yandan yapıştırın. Ses ile hipnotize olduktan sonra, makine ile süpürmediğiniz yerlere sırayla taşıyın. Misafirin ilk gireceği yerden başlayın. Özellikle kapı arkasında uçuşan saç kıllarıyla bütünleşmiş tozlarının temizlenmesiyle zaten ortalık temiz görünmeye başlayacak. Halının üzerinde ne olduğunu, nereden geldiğini dahi tanımlayamadığınız halde duran yiyecek kırıntılarını inceleyerek zihninizi meşgul etmeyin, neyse ne. Arada bir büyüğün eline makineyi verin, kendini bir şey sansın, fazla sahiplenip inatlaştıysa o sıkılana kadar siz toz alma işlemine geçin. Küçük, hipnozun etkisinden kurtulunca ağladıkça kucağınıza alın, yoruldukça yere bırakın.  Süpürgeyi kaldırmadan önce, büyük veledin gezindiği yerleri bir kez daha elden geçirin. Sizin boşluğunuzu fırsat bilip yediği meyve, çikolata, bisküvi kırıntı ve lekelerini temizleyin.

Toz alma işlemi elzem bir safha olmasa da, mobilyalar üzerine dökülmüş süt, şekerli çay, yarısı yenip öylece bırakılmış lolipop, meyve yendikten sonra silene kadar oraya buraya sürülmüş şilepeler için gereklidir. Bu aşamada yüksek ses, hareket ve sıkıntıdan kriz geçirmek üzere olan küçük bireyi kucağınıza almak ya da bu işi büyük velede bırakmak faydalı olacaktır. Eline fıs fıs şişesi geçince kendini kaybedecek olan büyük ergenin ardından mavi cam sil lekeleri temizleyin, aşırı ıslatılmış yüzeyler şişmesin diye kurulayın, artık duvarlara sıkmaya başladığı anda şişeyi elinden çekip alın.


Ama, evinizde bir Tatia varsa  bunların hiçbirine kafa yormayın. Elinizden gelirse üç beş daha doğurun ve keyfini çıkarın. Tatia! Nerde kaldın?




0 Yorum Yaz “Tatia, nerde kaldın? – Ev toplama bölümü