Son Haberler

7-9 AY bebeklerin gelişim özellikleri

-Tekrarlayan davranışlar ve tik dönemi. Bir süre bir noktaya gözlerini dikip bakakalır veya elini yumruk yapıp süperman şeklini alıp bir süre kasılmış vaziyette durakalır. Normal.

-Gündüz uykularının bozulma dönemi. Kimi zaman gündüz kesintisiz 2 saat uyur, kimi zaman 10 dakika uyuyup kalkar, saatlerce uyumaz. Bir gün 2 kez uyursa ertesi gün 3 kez uyuyabilir. Bu bir geçiş sürecidir. 9. aydan sonra gündüz uykuları 2'ye düşecek. Zorlamayın, zamanla kendi düzenlerini oturturlar. Gündüz uyutmak/uyutmamak için zorlarsak bioritmleri bozulur.

-Eğlence ayı. Yere, onun göz hizasına in, onun gibi bağır, onun gibi yerde yuvarlan. Çünkü artık neden-sonuç ilişkisini kurmaya başlamıştır ve ben niye onun gibi yürüyemiyorum, ben neden onun gibi koşamıyorum diye düşünüp sinirlenir. Birlikte yerlere yatıp güreşin, boğuşun. Çok bağırır, sen de onunla birlikte bağır.

-Devekuşu ayı. Sürekli kafasını koltuk altlarına, sehpa altlarına, örtü altlarına...vb.  yerlere sokmaya çalışır; sonra da soktuğu yerden kafasını çıkaramaz.

-Bezini bağlatmaz, çünkü bu süre onun için eğlenceden çalınan bir vakittir. Özellikle bez bağlarken, göz temasını kes, eline başka bir alt bezi ver, hiç konuşma ve işini yap. Bu konuyla ilgili şimdiden bir şey yapılmazsa, ayaklandıklarında bezi açtığınız anda kaçar gider.  

-Üzerine örtü örtme. Hep üzerine çeker, ona dolanır. Uyku tulumu giydir.

-Kaşık reddi başlar. İki şey yapabilir: elle yedirmek veya çorbaları bardaktan içirmek.


- Bir yere yaslanıp durabilir.

- (Erkek bebekler için) Elini pipisine götürüp çekmeye başlar. Korkma, yapma deme, keşfetsin.

-Ortalama 1 ay sonra popodan kaka çıktığını anlar. Alt değiştirirken sakın öğ, ıy, pis..vb gibi şeyler söyleme ve yüzünü iğreniyormuş gibi ekşitme. Utanır, kakasını tutar, kabız olur. Demek ki popodan kaka çıkınca bana bakanlar memnun olmuyor diye düşünür. ( Neden-sonuç ilişkisi )

- Gece kabusları başlar, 8-18 ay arası da devam eder. Geceleri birdenbire uyanır, gözleri kapalıdır, sebepsiz yere şiddetli ağlama nöbeti geçirir. 3 ila 20 dakika arası sürebilir. Sakın uyandırma, sadece pışpışlayarak minik minik okşa, dokun, sev. 3-20 dakika arası bir süre sonunda birdenbire susup uyumaya devam edecek.

-Gözleri sizin yediğinizdedir. Beypazarı kurusu, ekmeğin kabuklu ucunu verin, kemirsin. Dillerini ağızlarının içinde çevirmeleri, dillerini yiyormuş gibi yapmaları pütürlüye geçme zamanının göstergesidir. Yaptıklarını öğrenince artık geçilebilir.

-Emekleme pozisyonuna (dört ayak) geçebilir.

-Sürünebilir.

-Yanlara devrilmeden oturur.

-Odada yalnız kalmaktan hoşlanmaz . Odadan çıkınca arkandan bağırır ama yine de çık. Çıktıktan sonra “ gel bebeğim, sen gelebilirsin” diye seslen.  Döne döne gelir.

-Parmağınızla işaret ettiğinizde parmağınıza değil işaret ettiğiniz yere bakar.

-Elinden bir obje aldığınızda ağlamaya başlar, mutlaka yenisini ver.

Yapılacaklar:
-Eşyalarının fotoğraflarını göstererek tanıt
-Kumandalı arabayla oyna. Onun çevresinde, önünde kumandalı arabayla oyna, takip etsin. Yakalamaya çalışsın.
-Hayvan seslerini sever, hışırtıya bayılır.
-Koltuk altından tut, yürüme egzersizi yaptır. Önüne plaj topu koy, onu tekmeleye tekmeleye adım atmasını öğrenir.
-Bebek olduğunu bilir. Bebekleri, çocukları sever. Parka götürün, çocuk dergisi okuyun, erkek de olsa kız da olsa oyuncak bebek al.-Dönen objelere bayılır. Topaç al
-Bir oyuncağın nasıl çalıştığını anlat.  "Bak bu lambanın düğmesi, düğmeye basınca lamba yanar", "Bak bu kumanda, kumandanın tuşuna basarsan tv açılır" vb. Öğrenince, kumandanın tuşuna basınca direk tv'ye bakar.
-Ağaç, kedi, güvercin, köpek, akvaryum...vb. ilgi duyar. Hayvan sesleri ilgilerini çeker, bu tarz oyuncaklar alın, kendiniz hayvan sesleri çıkarın.
-Kovalamaca, saklambaç, örtü altında bulmaca...vb. oyunlarını çok sever. Saklanan objeleri yerinden çıkarır ama saklarken objeleri unutturmamak gerek. Mesela bir oyuncağı örtünün altına saklayın ama oyuncağın bir kısmını açıkta bırakın ki ona ipucu olsun. 
-Şapka, eşarp, gözlük, maske, şal takın karşısına geç. Teker teker üzerinizdekileri çıkarsın ve sizi bulduğunda Cee de.
-Hedef koy. Örneğin yere bir örtü ser ve örtünün uç kısmına çok sevdiği veya ulaşmak istediği bir oyuncak koy. Bebek bir şekilde o oyuncağa ulaşmaya çabalamalı. ( istenen şey, bebeğin örtüyü çekerek oyuncağa ulaşmayı akıl etmesi.)
-Gel gel, hoşçakal, tel sarar hareketleri yapın
-Kucağınıza gelmek istiyorsa ellerinizi uzatıp gelmek istiyorsan kollarını uzat, gel de.
-Kağıt yırtmaca oyunu oyna, kağıt havlu ver.
-Boy farkının farkına varır ve sinirlenir. Onun seviyesine in. Yerde durduğu zaman yerde otur. Hareketlerini, çıkardığı sesleri taklit et.
-Saklambaç ve kovalamacanın basit şeklini oyna

Alınacaklar:
Pencereli kitap
Fisher price salyangoz
Parmak kitap
Davul
Dönen nesnelere bayılır örneğin rüzgar gülü
Dokun-hisset kitapları
Fisher Price CD çalar oyuncağı
Çek Çek araba. Büyük bir fırın tepsisinin içerisine birkaç tane küçük çek bırak arabalardan koy. Normalde  yerde o kadar küçük ve hızlı bir şeyi takip etmeleri zor olduğu için böyle daha verimli olur
Imaginarium top, adımlamaya yardımcı
Playskool renkli ve farklı dokulu topları
Çok sayıda küçük, hafif toplarla oluşturulan top havuzu
Imaginarium micro muu
Org
Uzaktan kumandalı araba
Emekleme arkadaşı

Beslenme

Alternatif kahvaltı:
1 dilim rondolanmış ekmek,
1/2 kibrit kutusu kaşar
1/2 kibrit kutusu beyaz peynir rendelenir.
1/2 yumurta sarısı 
Bir adet orta boy domates (kabuksuz ve çekirdeksiz) az miktarda suyla önceden pişirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kahvaltının üzerine eklenir. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1-2 damla limon konularak karıştırılır. Sulu olduysa kaşıkla ya da elle yedirilir.


Taze Fasulye/ Ispanak/ Semizotu Püresi
1 avuç taze fasulye ( 100-150 gr )
1 soğan
1 ceviz içi kıyma
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ( 1 yaşına kadar zeytinyağı sonradan ilave edilecek, pişmeyecek )
1 tatlı kaşığı pirinç
1,5 ajda bardağı su
Ayda max 2-3 kez

Kırmızı Mercimek Çorbası :
2-3 dilim patates
1/2 havuç
1 arpacık soğanı
1/2 ajda bardağı kırmızı mercimek
1 ceviz içi kıyma
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 kupa su

Dolma ( Mevsimine Göre Kabak, Biber, Patates )
1 ceviz içi kıyma
1 arpacık soğanı
1 diş sarımsak
2-3 sap maydanoz
1 domates rendesi
1/2 ajda bardağı su
1-2 tatlı kaşığı pirinç

İsteğe göre yoğurtla karıştırıp elle ezerek yedirmeye çalışın. Tolore edemezse rondolayın. Mümkünse elinizle yedirin ve eliyle bebek de yesin.

Yeşil mercimek çorbası:
1/2 ajda bardağı yeşil mercimek,
1 arpacık soğan,
1 yemek kaşığı ev yapımı erişte,
1 küçük domates rendesi,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı,
3-4 ajda bardağı su

Brokoli  ya da Karnabahar- Patates Püresi :
Avuç içi kadar Brokoli ya da Karnabahar
1 küçük patates
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatalı kaşığı zeytinyağ
1,5 ajda bardağı su

1 küçük patates haşlanır, biraz haşlandıktan sonra brokoli (karnabahar), 1 diş sarımsak rendesi ve 1 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir. Suyunu çekince ocaktan indirilir.1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.

Kuru fasulye ya da nohut :
1 avuç kuru fasulye veya nohut
2-3 ajda bardağı su
Kırmızı (salçalık) biber
1/2 havuç
2 tatlı kaşığı zeytinyağ

1 avuç kuru fasulye veya nohut haşlanır. Kabukları soyulur. 2-3 ajda bardak su, 1/2 havuç, 1/4 kırmızı biber ( çekirdekleri çıktıktan sonra parçalanmadan konacak ) kuru fasulye veya nohutla pişirilir. Ocaktan inince biberin dış zarı soyulup atılır. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir ve çatalla ezilerek yedirilir.

Cacık:
1/6 avokado
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
1 ajda bardağı yoğurt
Çok az nane
1 dilim rondolanmış ekmek

Rondolanmış ekmek üzerine avokado, yoğurt ve zeytinyağı, çok az su, sarımsak ve nane ile rondolamaya devam edilir. Kaşıkla içirilir.

Sebzeli erişte:
3-4 dilim patates,
1/2 havuç,
8-10 adet bezelye,
1 diş sarımsak
1 avuç erişte (ev yapımı)
1 kibrit kutusu taze kaşar
2-3 ajda bardağı su

Önce sebzeler haşlanır. Sudan sebzeler çıkartılır ve bu suda erişte pişirilir. Suyunu çekince sebzeler parçalanarak konur ve sıcakken taze kaşar rendelenir. Bu şekilde biraz rondolanır.


Muhallebi: (Eğer yoğurdu erken yiyor ve/veya akşam saatlerinde gece için beslenmesi gerektiğini düşünüyorsanız)
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı yulaf unu
1 leblebi büyüklüğünde tereyağı
150 ml. su ile pişirilir.

Diğer tarafta 3 ölçek mama (toz mama – Hipp organik 2 , Aptamil 2 gibi) meyve püresi/ meyve suyuyla ezilip bulamaç haline gelir.Muhallebi ocaktan inince ikisi birleştirilir. Tercihe göre birazcık keçiboynuzu pekmez de eklenebilir.

** Yumurta sarısı: 7,5-8 ay arasında başlanır. İyi pişmiş yumurtanın sarısı leblebi boyutunda başlanarak 9 ay bitince ½ yumurta sarısına çıkacak şekilde arttırılır. ( Kahvaltıya eklenebilir.) 

** Domates: 7,5 aydan sonra başlanır. Çiğ olarak başlanmaz; çok alerjiktir. Kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra rendelenip yemeklere 1 tatlı kaşığı eklenebilir.

** 9.ay dan sonra yavaş yavaş tuza başlanacak.

** Meyve öğünleri kalkacak. Sabah kahvaltısına ve akşam muhallebisine dönüşümlü verilecek.

** Çorbanın yanında yemek öğünü başlayacak. Maydanoz ihmal edilmemeli ve her çorbaya bir sebze mutlaka eklenmeli.

** Çorbalar en fazla iki günlük yapılacak

** Et ve tavuk sırayla verilecek (2 gün biri 2 gün biri )Balık 9. aydan sonra başlanacak.

** Yoğurt meyveyle yada pekmezle karıştırılabilir. 

** Bu listedeki yemekler çatalla iyice ezilip elle yedirilebilir. Bu nedenle içerisinde kıyma veya tavuk göğsü bulunmamaktadır. Et ihtiyacını dengelemek için çorbalara atılan et miktarları biraz artırılabilir.  Ama bebek ezilmiş yemeyi tolore edemezse rondolanır.


** Ev yapımı mantı da aynı sebzeli erişte gibi pişirilebilir. Ancak yoğurt ilavesi yapılıp biraz rondolanır. Mantının içinin baharatsız olması gerekiyor.


** Mandalina Zarları soyulup 1-2 dilim emdirilerek yedirilir. Vücudunda döküntü veya popo bölgesinde pişik varsa kesilir.


NOT :  Bu ay başlanan gıdaların çoğu alerjik olduğu için 2 ya da 3 gün arayla yeni yemekler denenir ve bebeğin vücudu döküntü açısından dikkatle izlenir. Yani yumurta verdiğin 2-3 gün domates verme gibi.  



DR.ALEV OĞUZ KUTLU NOTLARI




0 Yorum Yaz “7-9 AY bebeklerin gelişim özellikleri