Son Haberler

Renkli Pirinç

Renkli pirinç yapmak pek moda bu aralar. Bu kadar yaygın kullanılmasında var mı gerçekten de bir hikmet diye bir de biz test edelim dedik. Ününü sonuna kadar hak etmiş de bizim geç haberimiz olmuş. Yapım aşaması hızlı ve öyle kolay ki, yapımı bile başlı başına bir aktivite. Şimdiye kadar her şey kulağa hoş geliyor değil mi? Hadi başlayalım öyleyse:



Malzemeler:
2 çay bardağı pirinç ( ister normal, ister kırık, isterseniz yemlik pirinç )
1 şurup kaşığı sirke 
toz ya da sıvı gıda boyası
Ağzı kapaklı plastik bir kap veya kilitli poşet

Pirinçleri kaba koyduktan sonra üzerine sirke ve bir kaç damla boyayı koyduk. Ve en zor aşama geldi. Renkler eşit yayılıncaya kadar salla salla salla! Tatmin olduysanız büyük servis tabağı veya tepsi üzerine koyun, kurusun. Sıra bir sonraki renkte!

Miktara göre en erken iki saatte kurumuş olur. Sonra gelsin duyu kutuları gitsin sanat faaliyetleri...

Islanmaz ise hava geçirmeyen kapalı bir kapta istediğiniz kadar saklanabilir.



Pirinçleri oynayabilecek bir kaba aktardıktan sonra fazlaca etrafa saçılan bir malzeme olduğundan dolayı oyun alanının altına bir örtü sermeyi  unutmayın. Asıl malzemenin yanına da yardımcı malzemeler ekleyelim. Süzgeç, ponpon, huni, bardak...vs Burası tamamen yaratıcılığa ve evde bulunan malzemelere kalmış.



Biz önce ponpon koyarak başladık. Rakamları ve renkleri de tekrar etmiş olduk. Ponponları kaşık yardımıyla geri topladık. Renkleri karıştırmadan önce rakamların şekillerini pirinç üzerinde çizdik.




Ne oyun oynarsak oynayalım, Kağan' ı da abisinden hiç ayırmadım, hiç olmazsa bizi izleyebilmesi için yanıma ama ulaşamayacağı bir yere oturttum. Görsel bir hafıza sürecinden sonra oturduğu yerden seyredip zihninde oynadığı paralel oyunu, abisinin yanına geçince aktif oyuna dönüştürüyor. Bunda benim de deli tarafımın katkısı olduğu muhakkak. Dök, saç ,ıslat benim rahatsız olduğum şeyler değil. Tabi ki toplaması herkese olduğu kadar bana da zor ama bundan hiç yüksünmüyorum. Onların yüzündeki ifadeyi görmek için her şeye değer.



Hep soruyorlar, sekiz aylık bebek, parkta veya evde, duyusal malzemeleri ağzına götürmeye çalışmıyor mu diye. Tabi ki keşfetme çağında olan ufaklık, ağzına da götürüyor, gözüne de kulağına da. ( gözetim altında olmak şartıyla ) Ama şaşkınlığı geçince de abisini takip ederek oyundan keyif almaya başlıyor. Kağan için, dokun, geri çek, sık, bırak, hisset, başından aşağı dök, etrafa saçma şeklinde gelişen oyun süreci, kendi yaşı için oldukça uzun sürdü. Eğer dokunmak istemezse hiç müdahale etmeyin. Oynaması için zorlamayın. Sadece gözlerinin içine gülümseyerek bakın ve cesaretlendirin.



Kerem içinse klasik hikaye. Aşık olduğu doldur boşalt başta olmak üzere dokun, süz, dağıt, üzerinde konuş, topla, hayal et. Tüm bunların kombinasyonu ise kendi hayal dünyasında saklı.




Sizin için özenle yapılmış aşağıdaki gibi bir ikram varsa da sakın geri çevirmeyin:)


Her ikisi için de iş birliği ve karar verme becerilerinin yanı sıra el- göz koordinasyonunu  da destekleyen bir çalışma. İnce ve kaba motor gelişimi için de faydalı. Eğlencesi de cabası. Eğer müdahale etmezseniz akşama kadar oynarlar, söylemesi. Arada ben de katılsam mı diye düşünmedim değil. Bitirdikten sonra bir süpürgeye bakar. 

Denemediyseniz çocuklarınızdan esirgemeyin bu eğlenceyi.  Hadi kolları sıvayalım...





0 Yorum Yaz “Renkli Pirinç