Son Haberler

Yeni doğan - Bebek Alışverişi Listesi-1 ( BÜYÜK EŞYA )

Aynı günlerde hem hala hem yenge olacak olmak zor zanaat Sebastian! Ard arda aldığım güzel haberlerden sonra böyle bir derlemenin zamanı gelmiş de geçiyor bile. Yeni doğan bebek alışverişi listelerine baktıkça içinde daha çok  kaybolduysanız, en gerekli ve faydalıları almak istiyorsanız, bir nesil öncesi annelerle şimdiki annelerin ihtiyaçları arasında boğulmak üzereyseniz işte yetiştim bile.  Ben elzem olanları yazayım, siz gönlünüze göre gerisini sağlıkla tamamlayın. Gelelim listeye:



Beşik: Kişisel tercihlere saygı duymakla birlikte, mobilya olanları tavsiye etmem. Bebekler çok hızlı büyüyor ve büyüdüğünde beşik ( hele de modüler değilse ) elinizde patlamış oluyor. Beşikle işiniz bitti ama nereye kaldıracaksınız? O yüzden park yatak en güzeli. Katlanıp istenilen yere götürülebiliyor, istenirse daha sonra oyun alanı olarak kullanılabiliyor. Katlı olanlarından almakta fayda var, ayağa kalkana kadar üst katta sonrasında alt bölmede bebeklere mışıl mışıl uykular! Alt Değiştirme aparatlı, dönenceli, titreşimli vs gibi özelliklere sahip olanlarına hiç gerek yok, ya bir iki kez kullanırsınız ya kullanmazsınız. Yanlarında bol cebi, hatta bezlik gibi kullanılabilen bölümü de varsa olay bitmiştir.

Ama illa da mobilya alacaksanız, Ikea' nın şu modeli veya büyüyen beşik almanız tavsiyemdir. ( Benimki Kraft park yatak)


IKEA SINGLAR

Yatak: Yatak konusunda takıntılıyımdır aslında ama beşik yatağı uzun sürekli kullanmayacağı için çok fazla önemsemedim sanırım. Herhangi ince viskon bebek yataklarından almıştım. İkincisinde de üşendiğimden olsa gerek değiştirmedim yatağı. Ama şimdiki aklım olsa, beşiğin ebatlarına uygun, pamuktan el yapımı ince bir yatak yaptırırdım. Daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.( Bebeklerde yün tavsiye edilmiyor. ) Ya da Kerem de de süper memnun kaldığımız doğal lateks Yatsan tercihim olurdu.

Nevresim: Yeni doğan bebek ne yastık ne de yorgan kullanacağı için çarşaf yeterli olacaktır başlangıç için. Hatta Kağan şu an 11 aylık ve hala sadece çarşaf kullanmaktayız. İki takım %100 pamuklu çarşaf işinizi görür. Beşik almadıysanız yan koruma örtüsü gibi dertleriniz de olmaz. ( benimkiler Funnababy ve Cotton box )

FUNNABABY

Yatak Koruyucu: Çok kusan bir bebek ise çok faydalı. Yatak silmekle uğraşmaz ve bebeğinizin keyfini kaçırmadan uykuya devam ederseniz.

Ana kucağı (oto koltuğu): Çok önemsediğim bir konu. Allah göstermesin, ama olduktan sonra ah vah bir. Güvenilir markalardan  0-13 kg aralığında olan ( Besafe, Maxi cosi, Britax römer ) kesenize göre uygun modeli seçebilirsiniz. Yaklaşık 8 aya kadar kullandık, az bir zaman değil.

Oto koltukları hem kg'a göre hem de araca bağlanma şekline göre ayrılıyorlar. Büyüdükçe 0-13 kg , 9-18 kg , 18-36 kg a hitap edenlerden almak en iyisi. 0-36 kg olanları da var ama nedense bana mantıklı gelmiyor. Hem yeni doğan bir bebeğe hem de 5 yaşındaki bir çocuğa hitap edebilecek bir koltuk mantığıma yatmıyor. Yaklaşık 5 yaşına kadar üç tane ayrı ayrı koltuk almak pahalı olmayacak mı? Evet pahalı. Ama güvenliğe değer! 

Gelelim izofikse. Gerek var mı, bence var. Hem sadece beş noktalı emniyet sistemine göre daha emniyetli, hem de takıp çıkarması çok pratik. ( Dönem dönem evde kullanmak isteyebilirsiniz, o yüzden pratik bir şekilde sökülüp takılması önemli ) İzofiksli alacaksanız aracınızın izofixli olduğundan emin olun. Şunlardan biri alınabilir: Maxi cosi Pebble, Maxi cosi Cabriofix, Cybex aton, Be safe ( epey pahalı )

MAXİ COSİ CABRİO-FİX

Bebek arabası: Hemen ihtiyaç yok belki ama illa ki alınacaklardan. Mutlaka;
*tam yatar pozisyonu olan 
*manevra kabiliyeti yüksek 
*dört tekerlekli
*çift yönlü ( türlü sebeplerden dolayı bazen siz onu görmek isteyeceksiniz, bazense o sizi )
*tentesi mümkünse tam kapanan
*sepeti olabildiğince büyük


bir araba yeterli olur, hangi marka olursa olsun. Biz büyük grup alışverişini toplu yaptığımız için, o zaman çok da araştırmadan, mağazada ne hoşumuza gittiyse onu almıştık.

Bebek araba modelleri, neredeyse araç modelleri kadar çok. Bazısında markaya, bazısında kaliteye para verirsiniz. Görsel olarak hoşunuza gitmesi de önemli. Alırken mutlaka deneyin. Herkese uyan size uymayabilir. Boyunuz uzundur, ayağınız tekerleğe çarpar. Tek başınıza dışarı çok çıkıyorsunuzdur, tek tıkla kapanması sizin için hayati önemlidir gibi...Denemeden almayın.

Kısaca anlatmak gerekirse bebek arabası ve baston araba ( baston puset ) ayrımı şu şekilde. Arabalar daha ağır, katlandığında daha fazla yer kaplıyor ama modeline göre değişmekle birlikte bebek için daha konforlu. Baston pusetler ise pratik ve daha hafif. Dışarı çıktığınızda tutacak yerlerinden daha rahat iteklemesi ve poşet asılabilmesi avantaj:)  En iyisi tam yatarlı bir baston puset almak.

Üç tekerlekli arabalar, bence son zamanların modası. Görsel olarak güzel görünebilir ama çok hantal ve dengesiz. Modaya kanmayın, dört tekerden şaşmayın derim.

Travel sistemlere gelince, çok gezen bir aile yapınız varsa düşünün. Travel sistemin tek faydası, bebeğiniz arabada uyuduğunda, hoop, onu hiç uyandırmadan arabadan ana kucağıyla çıkarıyorsunuz, doğru bebek arabasına koyuyorsunuz. Aynı şekilde tam tersi. Başka bir avantajı var mı derseniz, bence yok. Travel sistem almaya karar verdiyseniz, aldığınız ana kucağıyla uyumlu bir kasa almalısınız. 

Şimdiki aklım olsa hem fiyat hem kalite açısından, Maclaren Quest veya bir alt model olarak Chicco Liteway alırdım, kullanabildiğim yere kadar. Hantal bir araba alırsanız, bebek büyüdükçe zorluk çekersiniz. Daha sonrasında aldığınız hantal araba elinizde kalacağı gibi bir de daha sonradan ultra hafif bir puset almak zorunda kalırsınız. En iyisi mi başlangıçta doğrusunu alın, başınız ağrımasın.


CHİCCO LİTEWAY

Ev tipi ana kucağı: Kolik bir bebeğiniz var ise mutlaka alınması gerekenlerden. Kendi kendine sallansın, siz de rahat bir nefes alın. Çok geniş bir fiyat aralığı var, paşalar prensesler hangisini beğeniyorsa o alınacak mecbur, keyif onların kahya onların. Ben almaya gerek görmedim.

Bebek taşıyıcı: İlk etapta değil de sonradan alınabilecekler arasında. Bebek kolikse / kucakta durmayı sevenlerdense / ikinci bir çocuğunuz daha var ve tek başınaysanız almayı düşünebilirsiniz. Her ne kadar yeni doğduğu andan itibaren kullanılabilen tipleri olsa da 4.ay başlangıcından itibaren kullanmak en doğrusu.

Bebek arabaları gibi, çok çeşitli grupları var. Babasling ( daha maskülen bir duruşu var ) wrapsling ( bağlaması meşakkatli ve sıkı olduğundan bazı bebeklerin hoşuna gitmeyebilir) ve kanguru ( sırta ve öne bağlanan omuzdan ve belden bağlamalı ). Neyi alırsanız alın, kaliteli bir marka alın. 

Ben tercihimi kangurudan yana kullandım. ( Ergobaby )  Kanguruda Ergo baby, Boba carrier, Momfort baby gibi markalar tercih edilebilir. Eğer yeni doğan için kullanılacaksa, içerisine markanın yeni doğan kundağı aparatıyla birlikte alınması gerekir.

detaylı bilgi için bu blog takibe alınabilir:



Yazmadıklarım varsa, ihtiyaç olmayanlar veya ihtiyaca göre zamanla sonradan da alınabileceklerdir. Genel olarak söylemek istediklerimi de bu paragrafa yazayım. Ankara' da iseniz bu alışverişleri toptan bir şekilde Özelcan Bebe' den yapabilirsiniz, pazarlık payı oldukça büyük. Bir çok yerde mağazası mevcut. Onun haricinde, kısım kısım, indirime girdikçe, büyük alışverişlere hediye çeki gibi fırsatlar çıktıkça,  e-bebek, joker, babymall, civil gibi mağazalardan da edinilebilir. www.tutumluanne.com gibi sitelerden ikinci el, hatta denk gelirseniz, sıfır kutusunda ürünler bile temin edilebilir.

Bebek odası için hevesleniyorsanız, hevesiniz içinizde kalmasın. Alın, alın ama kullanmayacağınızı bilin. Çok çekmeceli bir şifonyer fazlasıyla iş görür. Büyüdükçe, aklı yettiğinde kendi odasına kendisinin karar vermesi daha doğru bence;) İnanın, zaman çok hızlı geçiyor...

1- YENI DOĞAN - BEBEK ALIŞVERIŞI LISTESI ( BÜYÜK EŞYA )

2-  YENI DOĞAN - BEBEK ALIŞVERIŞI LISTESI ( HİJYEN VE BAKIM )




0 Yorum Yaz “Yeni doğan - Bebek Alışverişi Listesi-1 ( BÜYÜK EŞYA )