Son Haberler

Alternatif, şekersiz çikolata

Her şeyi bilen kadının bir Snickers'ın 1200 kalori olduğunu öğrenmesiyle başladı her şey. Sonra bir diğerine baktı, daha sonra ötekine...Tanrım, diyet olarak bilinen piko bile 350 kaloriymiş, delirmiş olmalılar diye söylendi kendi kendine. Tam da bu düşüncelerin üzerine, televizyonda bu tarife rast geldik. Ben caayu izleyelim diye güzel güzel rica ederken annem kendisini çikolataya kanalize etmişti,  dinlemedi bile.  Her ne kadar ilgimi çekmese de dinliyordum ara ara. Arkadan da birileri istediğiniz kadar yiyin, zaten 1 tatlı kaşığından fazla yiyemeyeceksiniz diyordu! Peeehh! Onu söyleyen şahsiyete bizim evin adresini vereceğim en altta. Gelsin görsün tarif ettiği şey nasıl yenir, ne kadar yenir, en fazla ne kadar yenilebilir? Canlılar familyasında, bizim aile için başka bir kategori ayıracak muhtemelen. Tamam abartmayayım, bizim kaşıklar küçük ya, biraz da ona bağlıyorum ben durumu...


Malzemeler:

* 20 adet kuru hurma
* 1,5 su bardağı ayıklanmış tüm ceviz ( ince kıyılmış ceviz ise yaklaşık 1 bardak )
* 1 tatlı kş vanilya( bulabiliyorsanız vanilya özütü veya vanilya çubuğu daha iyi aroma verir)
* 1 küçük çay bardağı %100 kakao tozu ( marketlerdeki çok fazla ayrıştırılmış veya içerisinde şeker bulunan kakao olmazsa daha iyi olur. Bir not daha: Orijinal kakao tozu bulmanız, bulsanız bile almanız neredeyse imkansız, çünkü çok pahalı. Tavsiyem, iyi bir aktardan en katkısız bitter kakao almak)
* 1/2 çay bd süt ( diyetteyseniz yağsız süt ) ( tamamı kullanılmayabilir, azar azar )

Hurma, çikolata içerisindeki şekeri; ceviz ise yağı karşılayacak.



Hurmayı bir gece önceden yumuşamaları için soğuk su içerisinde bekletin. Anneminki gayet yumuşak bir hurma türüydü. O yüzden bekletmedi. Diğer hurmalardan çok daha fazla büyüktü, sayısı da azaldı haliyle.

Çekirdeklerini çıkarın ve rondoya koyun. Makinenin çalışabildiği kadar döndürün, çalışmadığı yerde sütü azar azar ilave edin. Çok fazla hamur olmasını beklemeden cevizi atın. Birlikte döndürmeye başlayın. Olabildiğince az süt ilave etmeye çalışın. Ne kadar katı ise o kadar yoğun çikolata tadı olacak.

En son hamur kıvamını aldığında rondodan bir tabağa alın. Kakao +vanilyayı ekleyin ve 1-2 dk yoğurun. Kakaonun hepsini kullanmayabilirsiniz. Ya da kakao yerine keçiboynuzu tozu da olur. İstediğiniz çikolata şeklini verin yada çikolata kalıbınız varsa ona koyun. Annem tabi ki tembel işi olan yağlı kağıda/buzdolabı poşetlerine yaymayı tercih etti. 

Buzlukta sakladık biz. Ne kadar bekletirseniz bekletin, çok fazla katı bir görünüm beklemeyin, biraz sünen bir yapısı var. Lezzeti, ev yapımı browni tadında oluyor.  Hurmalı toplar yapıp hindistan cevizine de bulayabilirsiniz. Ben ikisini de sevdim.

Buzdolabında 1  ay kadar saklanabilirmiş.  Gerçi ne kadar saklandığı sizi çok ilgilendirmeyecek, zira evde başta arkadaşlarım olmak üzere sıraya gireceksiniz :) 




0 Yorum Yaz “Alternatif, şekersiz çikolata