Son Haberler

Tuvalet Alışkanlığı-5 / üç gün programı

Kitapların haricinde bu tarz programlar da mevcut. Bu da onlardan biri. Bu programı çok beğendim. Keşke ben de yazın alışanlardanolsaydım. Ohh. Donla dolaşırdım şor şor ortalıklarda. Hem de üç ay. Yaşasın çıplak olmak. Ben yapamadım , belki sizin işinize yarar. Buyrun:

                                        Julie Fellom’s Diaper Free Toddlers Programı

Başarı sizin için; bezin yerine artık oturağı kullanıyor olması demek olmalıdır. Unutmayın ki kazalar yaşamaya ve çocuğunuza yardım etmeye devam edeceksiniz.

Oturağını tam olarak ve kendisinin yardımınız olmadan kullanması ve iç çamaşırını indirip kaldırması, oturağını boşaltması, ellerini yıkaması gibi adımları öğretmeniz daha aylar sürecektir. Çocuğunuz daha uzun süre sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır.

Bu üç günü, tuvalet eğitiminin tam olarak içine girmek olarak algılayabilirsiniz. En önemlisi ise tuvalet eğitiminin doğru bir tek yolu yoktur. Çocuğunuz ve aileniz için en doğru olanı siz bulacaksınız.

BEZSİZ ÇOCUK PROGRAMI HAKKINDA
Fellom, bir anaokulu öğretmeni olarak 100 den fazla çocuğa tuvalet eğitimi verdikten sonra 2006 yılında bezsiz çocuk programını geliştirmiş. Fellomun metodunun 15 – 28 aylık çocuklarda işe yaradığını söylüyor. Bir ya da iki hafta sonu sonunda çocukların çiş ve kakalarını oturağa yapabildiğini söylüyor.

BAŞLARKEN: TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MISINIZ?

Fellom un metodunda odaklanmanız ve metoda sadık kalmanız gerekiyor. Çocuğunuzu altı çıplak bir şekilde gezdirmeniz gerekiyor. Bez ya da alıştırma külotları sadece uyku zamanlarında kullanılmalı eğer daha fazla kullanmak istiyorsanız bu metodu denememeniz gerekiyor. Eğer bu metodun işe yaramasını istiyorsanız çocuğunuzu çıplak gezdirmeniz gerekiyor. Evin içinde yaklaşık 3 ay boyunca hiç pantolon giyilmeyecek diyor Fellom.

TUVALET EĞİTİMİ HAFTA SONU İÇİN NELERE İHTİYACINIZ OLACAK?

Evde kullanmak için oturağa ihtiyacınız var. Kullandığınız her oda için bir oturak alabilirsiniz. Bol meyve suyu ve su içmesini ve çişi gelmesini sağlayacak yiyecekler (kraker, karpuz, kavun gibi). Kazalarda etrafı temizlemek için temizlik malzemeleri ve dışarı çıkarken giydirmek için bol pantolonlar.
Ayrıca mutlaka taşınabilir bir oturak edinmelisiniz. Araba koltuğuna koruyucu bir ped koymanız da kaza yaşadığınızda işinizi kolaylaştırır. Eğer hava soğuksa dizine kadar gelen uzun çoraplar ekstra ısıtıcılar altı çıplak gezerken çocuğunuzun üşümesini engeller.

3 GÜNDE TUVALET EĞİTİMİ

Başlamadan 1 ay kadar önce;
Çocuğunuz tuvalet eğitime hazır olduğuna dair işaretler veriyor mu, bunu gözlemleyin? Çocuğunuzun 2-3 saat kadar çişini yapmadan durabiliyor olması, oturağı kullanmak istemesi, bez bağlatmak istememesi ve her gün aynı saatte kakasını yapıyor olması.

3 günde Tuvalet eğitiminin en başarılı olduğu zaman 28 aylık civarı. 28 aylıktan büyük çocukların tuvalet eğitimine daha fazla direnç gösterdiğini söylüyor. 3 günlük tuvalet eğitimi metodunun 3 yaşa yaklaştıkça başarı oranı düşüyor.

Tüm programlarınız iptal etmeniz gerekiyor ve 3 gününüzü tamamen Tuvalet eğitimine ayırmanız gerekiyor. Eşinizin ya da en azından size yardım edecek bir kişinin de evde bulunmasını sağlayın.

Bir “Oturak dansı” bulun. “Oturak Dansı”nın amacı çocuğunuzun başarısını kutlamak ve devam etmesi için onu motive etmek. Dans, çocuğunuzun sevdiği bir dans ya da sevdiği bir hayvanın taklidi olabilir, çocuğunuzun hoşuna giden bir şey olsun yeter.

Tuvalet eğitimine başlamadan çocuğunuza oturağı nasıl kullanacağını göstermeye başlayın. Tuvaleti kullanırken çocuğunuzda yanınıza alın. Neler yaptığınızı anlatın. Nasıl pantolonunuzu indirdiğinizi, tuvaletinizi yaptığınızı, sifonu çektiğinizi ve ellerinizi yıkadığınızı hep izlesin. İsterseniz bulduğunuz dansı birlikte burada da yapabilirsiniz.

Eğer bu dansı siz de tuvaletinizi yaptıktan sonra kullanırsanız çocuğunuz bunun eğlenceli ve ailede yapılan bir rutin olduğunu düşünür. Eğer evinizde bir hayvanınız varsa onu da çişini ve kakasını nasıl yaptığını çocuğunuza gösterebilirsiniz.
Birden fazla oturak alın ve onları evin değişik yerlerine koyun.

Başlamadan bir hafta önce:
Çocuğunuza bezlerin bitmek üzere olduğunu ve tuvalet eğitimine başlayacağınızı anlatın. Artık beze ihtiyacı olmadığını, çıplak ve bezsiz gezebileceğini söyleyin. Bunun çok heyecanlı ve eğlenceli olacağını söyleyin. “Bu bezler gittiğinde artık hiç beze ihtiyacımız olmayacak, hem de çıplak olarak gezebileceksin yaşasın..” gibi..
Bu metodun işe yaramasının en önemli sebebi çocukların çıplak olmayı sevmeleri. Onların amaçları çıplak ve bezsiz olmak aslında..

Tuvalet eğitiminin birinci günü:
Çocuğunuz kalkar kalkmaz sizde kalkın. Günün geri kalanında altı çıplak olarak gezdirin. Siz bütün günü çocuğunuzun çişi ya da kakasının gelip gelmediğini gözleyin ve nasıl işaretler verdiğini anlamaya çalışın. Tuvaletinin geldiğini anladığınız anda hemen en yakındaki oturağa çocuğunuzu yetiştirin.
Hem siz hem de çocuğunuz gün boyunca susatacak ve çişini getirecek bol su içeren yiyecekler yiyin. Tuvaletiniz geldiğinde çocuğunuzu da tuvalete yanınızda götürün. Ona nasıl pantolonunuzu indirdiğinizi, tuvaletinizi nasıl yaptığınızı, sifonu nasıl çektiğinizi ve ellerinizi nasıl yıkadığınızı gösterin.  Çocuğunuzun her başarısında (oturağa çişini ya da kakasını yaptığında, birkaç damla bile olsa) kutlama yapın. Oturak dansınızı yapın, ona sarılın ve aferin deyin.
10 -12 başarılı tuvaletten sonra çocukların artık kendileri oturağa gitmeye başlar

Eğer kaza olursa, “önemli değil” demeyin. “kakalar ve çişler oturağa yapılmalı” deyin. Birlikte temizleyin. Asla bağırmayın ya da kızmayın. Kazalar olacaktır.

Uyku zamanından önce, oturağa gitme zamanı olduğunu söyleyin. Çocuğunuza sormayın onlar her zaman tuvaletlerinin olmadığını söylerler. Tutun elinden ve oturağa götürüp çişi yapmasını bekleyin. Eğer uyurken çişini yapacağını düşünüyorsanız bez bağlayabilirsiniz.

Tuvalet eğitiminin ikinci günü:
Birinci günde yaptıklarınızı tekrarlayın. Birinci günden farklı olarak öğleden sonra bir saat kadar dışarı çıkabilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce çocuğunuzun çişini ve kakasını yaptığından emin olun ve dışarı çıkın.
Dışarı çıktığınızda çocuğunuza sadece bol pantolonlardan giydirin, unutmayın bez, alıştırma kilodu ya da iç çamaşırı yok. Amacınız eve kaza yaşamadan dönmek olmalı. Yine de yanınıza yedek pantolon almayı unutmayın.
Dışarı çıktığınızda evinize yakın yerlerde bulunun ve araba ile dolaşmayın. Evinizin etrafında yürüyüş yapabilirsiniz ya da yakın bir parka gidebilirsiniz. Yanınıza taşınabilir oturağınızı da alın.

Tuvalet eğitiminin üçüncü günü:
Birinci günde yaptıklarınızı tekrarlayın. Birinci günden farklı olarak sabahtan bir saat ve öğleden sonra bir saat kadar dışarı çıkabilirsiniz. Her seferinde çocuğunuzun oturağı kullanmasını gerektiğini söyleyin ve çişini yaptığından emin olun.
Çocuğunuza yine sadece pantolon giydirin. Taşınabilir oturağınızı ve yedek pantolonlarınızı yanınıza alın.

Tuvalet eğitimi hafta sonundan sonra
Genellikle bu üç günden sonra çocuklar tuvaletleri geldiğinde oturağa kendileri giderler ya da size tuvaletleri geldiğini söylerler ve yardım etmenizi isterler. Tabii ki daha yapılması gereken işler var.
Sonraki üç ay boyunca, evdeyken, çocuğunuzu altı çıplak olarak gezdirin. Uykuda bez kullanabilirsiniz. Dışarıya çıkarken sadece bol pantolon giydirin.
Üç ayın sonunda artık çocuğunuz iç çamaşırı giyebilir ve çıplak gezmesine gerek kalmaz.
Dışarı çıktığınızda mutlaka taşınabilir oturağınızı yanınıza alın ve genel tuvaletlerin yerlerini belirleyin.

Eğer hafta sonu işe yaramazsa?
Eğer tuvalet eğitimi hafta sonu işe yaramazsa 6 ila 8 hafta bekleyin ve tekrar deneyin

Metodun artları ve eksileri
Artıları;
Diğer metodlara göre daha hızlı olduğu için daha az zaman harcarsınız ve sinirleriniz daha az yıpranır, çocuğunuzun kendine olan güveni artar ve hiç bez kullanmayacağınız için paradan da tasarruf etmiş olursunuz.
Tehdit ve ödül içermez. Çocuğunuza rüşvet veriyormuşsunuz gibi hissetmezsiniz. Tuvalet eğitimini eğlenceli ve heyecanlı bir hale getirdiğiniz için çocuğunuz ne kadar karşı koysa da bir süre sonra o da eğlenceye katılmak isteyeceği için ilgisini mutlaka çekecektir.
Eksileri;
Üç gün boyunca sürekli evde olmak ve sadece çocuğunuzu izlemek zor görünebilir.
Eğer çalışıyorsanız ve çocuğunuza bakıcı ya da aile büyüklerinden biri bakıyorsa, 3 günlük programdan sonra yapılması gerekenleri anlatmanız ve yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığını takip etmeniz gerekiyor. Bakıcınıza çocuğunuzun bezsiz hatta iç çamaşırsız gezmesi gerektiğini gezmesi gerektiğini anlatmalısınız.
Uzun süre çıplak gezeceğinden çocuğunuzun hasta olmaması için havaların ısınmasını beklemeniz daha doğru olacaktır. Soğuk havalarda çıplak gezmesi çok doğru olmayabilir.





0 Yorum Yaz “Tuvalet Alışkanlığı-5 / üç gün programı